باتوجه به نقش اساسي و مهم سهامداران و ذي نفعان در يک بنگاه اقتصادي، گروه سايپا نيز به اين مهم توجه خاصي نشان داده و برآن است تا مسئوليت هاي اجتماعي خود را در قبال تمامي ذي نفعان در 4 گروه، جامعه، مشتريان، دولت و سهامداران به نحو احسن ايفا نمايد. براي گروه جامعه سه آيتم حفظ محيط زيست،کاهش آلايندگي و مديريت بهينه سوخت خودروها مد نظرقرار گرفته شده است. براي گروه مشتريان نيز توليد محصول با کيفيت و ايمن، خدمات پس از فروش با کيفيت، قيمت مناسب و تنوع محصول مد نظر مي باشد. در گروه دولت نيز نگاه ارتقاء محصولات در راستاي انطباق با استانداردهاي 55 گانه دنبال مي شوند و در گروه سهامداران نيز با نگاه انتفاعي به هزينه کمتر و سود بيشتر دقت مي گردد.
در تدوين آرمان و استراتژي شركت نيكسا به عنوان يك سازمان غيردولتي، غير سياسي و غير انتفاعي، ارائه خدمات داوطلبانه بر اساس تعاليم الهي و اسلامي و رعايت كرامت انساني و با انگيزه انسان دوستانه، مردم محور و قانونمند مدنظر قرار گرفته است . اين موسسه همواره برآن است تا با توانمند سازي مردم و جامعه ، زمينه رفع(كاهش) آسيب هاي اجتماعي را با مشاركت عامه فراهم سازد.
گروه خودروسازي سايپا در راستاي انجام مسئوليت هاي اجتماعي خود و با هدف متمركز نمودن فعاليتهاي خيريه ، در سال 1384 اقدام به تاسيس موسسه خيريه نيك انديشان رمضان نمود .
بخش عمده فعاليتهاي اين موسسه ساخت مراكز آموزشي در مناطق محروم كشور با هماهنگي سازمانهاي ذيربط مي باشد .
در پي وقوع حادثه زلزله در دي ماه 1382 در شهرستان بم و خسارت فراواني كه به ساكنين آن ديار وارد آمده است ، كودكان بي سرپرست زيادي از آن سانحه برجاي ماند.
لذا با توجه به سياستهاي كلي شركت سايپا و اهداف انساني آن شركت در راستاي كمك به مردم مصيبت ديده بم ، شركت سايپا اقدامات مختلفي بعمل آورده كه از آن جمله كمك به امور خيريه و احداث مجمتع نگهداري كودكان بي سرپرست بم با هماهنگي شركت سپهر بم مي باشد.
اين پروژه با سرمايه اي در حدود 3000 ميليون ريال در زميني با زيربناي حدود 900 متر در منطقه بم قديم اجرا شد . مجتمع ساختماني نگهداري كودكان بي سرپرست بم شامل دو ساختمان دو طبقه مجزا مي باشد كه در شمال و جنوب زمين واقع است
مابين دو ساختمان ، حياطي روباز مي باشد . دو ساختمان مذكور با كريدوري به عرض 2 متر و به طول 5/13 متر به يكديگر منتقل مي شوند . همچنين در شمال زمين (شمال ساختمان شمالي) حياطي نواري به عرض 2 متر و طول 22 متر نيز طراحي شده است .
لازم به ذكر است پروژه مذكور در اواخر سال 85 خاتمه يافته و به موسسه سپهر بم تحويل شده است .
گروه خودروسازي سايپا تلاش دارد تا به عنوان يك خودروساز جهاني قدم هاي مؤثري را در جهت شناسايي پيامدهاي مستقيم و غيرمستقيم فعاليت هاي خود بر محيط زيست برداشته و به كمينه كردن آن كمك نمايد. چشم انداز ما كاهش پيامدهاي محيط¬زيستي ناشي از فعاليت هاي عملكردي و رسيدن محصولات گروه سايپا در مرحله پايان عمر خود به سطحي كه به طور طبيعي بازيافت شده و منابع و انرژي حاصل از آن ها به طور كامل مورد استفاده مجدد قرار گيرد.
اين برنامه جهت گيري ما را بر مبناي الگوبرداري از برنامه هاي سبز و رويكردهاي نوين محيط زيستي صنايع خودروسازي جهان و نيز منطبق با اسناد بالادستي و قوانين و مقررات جمهوري اسلامي ايران از جمله: ”سياست هاي كلي محيط زيست كشور“، "اهداف و سياست هاي توسعه صنعت خودرو در افق 1404”، سياست كلي "اقتصاد مقاومتي" و "چشم انداز گروه خودروسازي سايپا" مشخص نموده و شامل تمامي شركت هاي زيرمجموعه گروه خودروسازي سايپا مي باشد.
هدف فرايندي ما: "توسعه زيرساخت هاي محيط زيستي با محوريت مديريت سبز، توليد پاك و كم كربن" در راستاي برنامه هاي پيش بيني شده در افق چشم انداز ايران 1404 و تحقق شعار "سايپا، دوستدار محيط زيست" است.
فرايند توليد | محصول |
---|---|
ميزان انتشار CO2 ناشي از مصرف انواع حامل هاي انرژي (شامل: برق، گاز، گازوييل و...) به ازاي هر محصول | ميزان انتشار CO2 به ازاي هر كيلومتر پيمايش هر محصول |
ميزان توليد پسماند صنعتي به ازاي هر واحد محصول | ميزان متوسط انتشار CO2 به ازاي هر كيلومتر پيمايش براي ناوگان محصولات توليدي |
ميزان توليد پسماند غيرصنعتي به ازاي هر نفر | ميزان درصد استفاده از مواد بازيافتي در محصول توليدي (جايگزين مواد خام اوليه) |
تميزان مصرف آب به ازاي هر واحد محصول، (به تفكيك مصارف صنعتي، آشاميدني- بهداشتي، كشاورزي) | ميزان درصد استفاده از مواد قابل بازيافت در توليد محصول |
ميزان استفاده مجدد از پساب خروجي تصفيه خانه فاضلاب |
ارزيابي اثرات محيط زيستي (EIA) (Environmental Impact Assessment)، روشي است که در آن اثرات ناشي از انجام يک پروژه يا عمليات آن بر محيط زيست بررسي و پيش بيني مي گردد تا در هنگام انجام پروژه، با توجه به شناخت وضعيت موجود و نوع اثرات، عمليات به صورتي انجام پذيرد تا کمترين اثر بر محيط زيست وارد گردد. در ايران نيز براي ارزيابي آثار محيط زيستي برخي از طرح هاي (پروژه هاي) صنعتي و عمراني الزام قانوني وجود دارد. در واقع ارزيابي آثار محيط زيستي براي جلوگيري از اثر منفي طرح (پروژه) بر محيط زيست و کاهش هزينه ها است. در ارزيابي اثرات محيط زيستي، آثار طرح (پروژه) بر محيط زيست پيش بيني مي شود تا در جهت اصلاح و کاهش آثار منفي آن اقدام شود.
در اين روش، با انجام مطالعات و شناختي که کارشناسان از وضعيت موجود محيط و فرآيندهاي پروژه در مراحل ساخت و بهره برداري به دست مي آورند، اثرات فاکتورهاي عملياتي را بر فاکتورهاي محيط زيستي در مراحل مختلف شناسايي و راه کارهايي را براي کاهش اثرات فوق پيشنهاد مي نمايند.
از ديگر مزاياي ارزيابي اثرات محيط زيستي مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:
فرايندي كه در مدت زمان توليد محصولات و خدمات، کمترين پيامد را نسبت به محيط زيست دارند. براي دستيابي به چنين فرايندي لازم است موارد ذيل رعايت گردد:
مديريت زنجيره تأمين سبز، يکپارچه کننده مديريت زنجيره تأمين با الزامات محيط زيستي در تمام مراحل طراحي محصول، انتخاب و تأمين مواد اوليه، توليد و ساخت، فرايندهاي توزيع و انتقال، تحويل به مشتري و بالاخره پس از مصرف، مديريت بازيافت و مصرف مجدد به منظور بيشينه کردن ميزان بهره وري مصرف انرژي و منابع همراه با بهبود عملکرد کل زنجيره تأمين است. اغلب تصور مي کنند زنجيره تأمين سبز يعني کاهش يا استفاده نکردن از مواد مضر شيميايي، که اين تصور کاملا غلط بوده چرا که زنجيره پا را فراتر از اين مرحله گذاشته و تمام بخش هاي يک سازمان را مد نظر قرار مي دهد. در واقع زنجيره تأمين سبز حاصل پيوند اهداف اقتصادي با اهداف محيط زيستي سازمان مي باشد.
محصولي است که در چرخه عمر خود کمترين پيامد را نسبت به محيط زيست داشته باشد. امروزه موارد ذيل جزء لاينفك تعريف خودروي سبز مي باشند:
نمايندگي هاي خدمات پس از فروش خودروساز بايد فرايند كاري كه کمترين پيامد را نسبت به محيط زيست داشته باشد را به كار گيرند. اين موارد شامل تعهدات ذيل مي باشد:
خودروهاي فرسوده به طور تخميني ساليانه 8 تا 9 ميليون تن زباله در كشورهاي اروپايي توليد ميكنند. در همين راستا، اتحاديه اروپا قانوني موسوم به قانون خودروهاي فرسوده ياEU ELVs (به شماره 2000/53/EC) را جهت اجرا در كليه كشورهاي اين اتحاديه تصويب نمود. بر اساس اين قانون توليدكنندگان خودرو موظف هستند كه خودروي فرسوده توليد خود را از مصرف كننده نهايي تحويل بگيرند و مراحل بازيافت آن را مطابق ضوابط قانون انجام دهند.
صرفه جويي هاي حاصل از مصرف سوخت، كاهش واردات قطعات يدكي، افزايش اشتغال به سبب ايجاد صنايع بازيافت، تأمين آهن قراضه ي مصرفي صنايع فولاد، تقويت و رشد صنعت خودروسازي
كاهش آلودگي و حفظ محيط زيست، كاهش هزينه هاي بهداشتي و درماني، كاهش ترافيك شهري، كاهش حوادث رانندگي
كاهش در هزينه ي سوخت، كاهش هزينه هاي تعمير و نگهداري به ميزان گارانتي، افزايش ايمني و كاهش تصادفات
مديريت پسماند به معناي فراهم نمودن امكاناتي به جهت کاهش توليد پسماندها ازطريق الگوي صحيح مصرف و تفکيک آن ها در مبدأ از طريق آموزش مي باشد.
استراتژي مديريت پسماند شامل مراحل ذيل است:
اجتناب از توليد پسماند (Avoid)، كاهش توليد پسماند (Reduce)، استفاده مجدد از پسماند (Reuse)، تفكيك و بازيافت پسماند (Recycle)، بازيابي و استحصال پسماند (Recover)، پردازش پسماند(Treat)، دفع پسماند (Dispose).
در راستاي اجراي طرح ملي تعويض خودروهاي فرسوده كه به نوعي آغاز كننده آن در سطح كشور، گروه خودروسازي سايپا در اواخر دهه هفتاد شمسي بوده است، در سال 1395 موفق به اجراي طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده از محل منابع مالي داخلي سايپا (با از رده خارج كردن و جايگزيني تعداد 10025 دستگاه خودروي فرسوده و متعاقب آن كاهش مصرف سوخت و كاهش انتشار CO2) ، و جايگزيني تعداد 881 دستگاه خودروي تاكسي آريو با استاندارد آلايندگي يورو 5 با تاكسي هاي فرسوده شهر تهران، شده است.
همه ساله جامعه مديريت سبز اروپا و بنياد جهاني انرژي طي يك فرايند ارزيابي (EAST) آندسته از پروژه های موفق کشورهاي در حال توسعه که تأثيرات اقتصادی، اجتماعی، محيط زيستی و توليد دانش (Technology, Social , Accounting, Environment) دارند را با هدف معرفی و قدردانی از آنان در سطح جهانی و ارتقاء اعتماد به نفس عمومی و نيز فرهنگ سازي در همگرايی مسؤوليت اقتصادی و محيط زيستی انتخاب و از آنان تقدير بعمل مي آورد.
در همين راستا پروژه "استفاده مجدد از پساب تصفيه خانه فاضلاب جهت مصارف صنعتي و آبياري فضاي سبز شركت سايپا" در تاريخ 26/04/1395 از سوي تيم ارزيابي جامعه مديريت سبز اروپا مورد ارزيابي قرار گرفت و براساس اعلام انجمن مذكور با كسب 759 امتياز از 1000 امتياز، به عنوان پروژه سبز برتر موفق به دريافت "نشان سبز" از سوي جامعه مديريت سبز اروپا و بنياد جهاني انرژي گرديد كه لوح و نشان مذكور در مراسم ويژه اي در تاريخ 26 الی 30 مهر ماه سال جاری در شهر سالزبورگ اتريش، به طور رسمي به شركت سايپا اعطا خواهد شد.
لازم به ذكر است در مراسم مذكور علاوه بر اعطاء نشان سبز، از اقدامات راهبردي گروه خودروسازي سايپا در زمينه حفاظت از محيط زيست و توسعه پايدار تقدير بعمل خواهد آمد. خلاصه دستاوردهاي حاصل از اجراي اين پروژه كه توسط معاونت پشتيباني و خدمات فني گروه سايپا اجرا گرديده عبارتست از: مديريت منابع آب جهت مواجهه با بحران کم آبي از طريق استفاده مجدد از آب مصرفي و كاهش برداشت آب از منابع آبي منطقه، بهبود کيفيت آب مورد استفاده جهت مصارف صنعتي و كشاورزي (از جمله کاهش هدايت الکتريکي)، جلوگيري از استهلاک زود هنگام تجهيزات و تأسيسات شرکت، بالا بردن عمر مفيد ممبران هاي سيستم RO در سالن هاي رنگ و کاهش هزينه هاي جاري آن، جلوگيري از آسيب به پوشش گياهي شرکت و كاهش هزينه حفظ و نگهداري فضاي سبز شركت.
اميد است با اجراي پروژه هاي مشابه در ساير شركت هاي گروه، گام هاي مؤثرتري در راستاي استراتژي كلان محيط زيستي گروه و تحقق شعار "سايپا، دوستدار محيط زيست" برداريم.
هدف از تشكيل اين قطب معرفی صحیح و دقیق فعالیت ها و اهدافي كه منجر به تسری فعالیت های مرتبط با محیط زیست و توسعه پایدار در پژوهش سراهای دانش آموزی کشور مي شود، است. گروه خودروسازي سايپا، در شانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست کشور با در اختيار قراردادن بخشي از غرفه خود جهت تشكيل كلاس هاي كوتاه محيط زيستي، و محلي براي به نمايش گذاشتن اختراع و ابتكارهاي محيط زيستي دانش آموزان، اولين قدم جهت گسترش ديدگاه حفاظت از محيط زيست و توسعه پايدار را برداشت.